Richtlijnen
Richtlijnen
Veiling Regels
Ingevolge artikel 9 van de Bankwet 1956, is de Centrale Bank van Suriname (de Bank) onder andere belast met het formuleren en implementeren van monetair beleid. Eén van de voornaamste doelen van het monetair beleid in Suriname is, het promoten van prijsstabiliteit. Via het monetair beleid tracht de Bank een balans te vinden tussen economische groei en inflatie. De Bank doet dit door de geldhoeveelheid in de economie te beïnvloeden. Sinds 2016 heeft de Bank het Reserve Money Targeting Regime (RMT) overgenomen als deel van haar eerste stappen naar het moderniseren van het monetair beleid.
Binnen het nieuwe beleidskader zijn operationele en tussentijdse doelstellingen voor de monetaire aggregaten vastgesteld, teneinde de uiteindelijke doelstelling van prijsstabiliteit te verwezenlijken. De door de Bank ingezette monetaire beleidsinstrumenten zijn: 1. Kasreserveverplichtingen, 2. Open Markt Operaties, 3. Permanente faciliteiten.
De Open Markt Operaties (OMO's) van de Bank worden uitgevoerd door middel van een veiling systeem en zijn bedoeld om het liquiditeitsniveau binnen het bankwezen te beïnvloeden en signalen af te geven over de koers van het monetaire beleid. De OMO's worden momenteel uitgevoerd via de termijndeposito’s en aanvullend Centrale Bank Certificaten. De looptijden voor de Termijndeposito's zijn: 1 week (7 dagen), 1 maand en 3 maanden. De looptijden voor de Centrale Bank Certificaten zijn: 3 maanden, 6 maanden en 9 maanden.
Onderstaand treft u de link naar de complete richtlijn.
Richtlijn over de termijndeposito veiling regels
Richtlijn over de Centrale Bank certificaat (CBC) veiling regels
Circulaire Veiling
De Centrale Bank van Suriname (de Bank) gaat in het kader van haar open-markt operaties (OMOs) ter uitvoering van het Reserve Money Targeting regime (RMT) over tot het veilen van termijndeposito’s (TDs) voor algemene banken en Centrale bank certificaten voor algemene banken, niet bankfinanciele instellingen en overige rechtspersonen. De termijndeposito’s worden wekelijks geveild ter bijsturing van de basisgeldhoeveelheid naar een gewenste omvang en hebben een looptijd van minimaal één (1) week tot maximaal drie (3) maanden. De Bank maakt het wekelijkse veiling volume, zgn. OMO-volume, en de looptijden bekend, waarna de algemene banken termijndeposito’s kunnen afsluiten tegen in de veilingen vastgestelde bedragen en rente. De Centrale Bank certificaten worden via een veilingplatform aangeboden aan algemene banken, niet bank financiele instellingen en overige rechtspersonen. Dit instrument is in de eerste plaats bedoeld om de bankreserves op een peil te houden dat overeenkomt met de inflatiedoelstelling van de Bank. De secundaire doelstelling is het opgang brengen van de verdere ontwikkeling van de geld- en kapitaalmarkt, met inbegrip van het rente-transmissiemechanisme.
Onderstaand treft u de link naar de complete circulaire.
Circulaire betreffende Veiling van Termijndeposito's
Circulaire betreffende Veiling van Centrale Bank certificaten
Prospectus Centrale Bank Certificaat
Centrale Bank Certificaten zijn instrumenten voor liquiditeitsbeheer. De veilingen van Centrale Bank Certificaten zijn aanvullende instrumenten van het monetaire beleid die dienen ter ondersteuning van de reguliere openmarktoperaties (OMO’s) (veilingen van termijndeposito’s (TD’s) voor algemene banken). Het Centrale Bank Certificaat wordt via een veilingplatform aangeboden aan banken, niet-bank financiële instellingen en andere beleggers. Dit instrument is primair bedoeld om de bankreserves op een peil te houden die overeenkomt met de inflatiedoelstelling van de Bank. De secundaire doelstelling is het op gang brengen van de verdere ontwikkeling van de geld- en kapitaalmarkt met inbegrip van het rente-transmissiemechanisme.
Onderstaand treft u de link naar de complete prospectus.
Prospectus Centrale Bank Certificaat Wholesale
Prospectus Centrale Bank Certificaat Retail
Circulaire: Wijzigingen Emergency Liquidity Assistance - 22-07-2021
WIJZIGINGEN IN DE ALGEMENE REGELS VAN DE EMERGENCY LIQUIDITY ASSISTANCE
De Centrale Bank van Suriname (de Bank) heeft de Emergency Liquidity Assistance (ELA) op 26 september 2019 geoperationaliseerd ten behoeve van de algemene banken. In het kader van het effectief uitvoeren van haar nieuw monetair beleidsraamwerk, waarbij de basisgeldhoeveelheid in plaats van de wisselkoers als nominaal anker voor het beheersen van inflatie wordt gehanteerd, acht de Bank het nodig de volgende bepalingen in de Circulaire betreffende Emergency Liquidity Assistance van 26 september 2019 te wijzigen.
- Het bepaalde onder artikel II Algemene Regels lid 3a wordt vervangen en komt als volgt te luiden:
De Bank zal ELA verstrekken aan de algemene bank tegen een onderpand met een maximale looptijd van 2 weken, met de mogelijkheid voor verlenging van 2 weken tot een periode van maximaal 3 maanden. De Bank zal bij elke gelegenheid de voortgang beoordelen die is gemaakt om aan de voorwaarden van de ELA te voldoen, inclusief de verlenging voor gebruikmaking van deze faciliteit.
- Het bepaalde onder artikel II Algemene Regels lid 4 met betrekking tot de rente komt te vervallen en komt als volgt te luiden:
De rente van de Emergency Liquidity Assistance wordt berekend op basis van een gewogen gemiddelde rente van de openmarktoperaties (OMO) van de Bank en een renteopslag (“premium”), met dien verstande dat de rente van deze faciliteit hoger ligt dan de rente van de Beleningsfaciliteit.
De herziene bepalingen in de onderhavige circulaire treden in werking met ingang van 22 juli 2021.
Paramaribo, 22 juli 2021
Maurice L. Roemer
Governor
Klik hier voor de PDF-versie van deze circulaire.
Circulaire: Wijzigingen Intra-Dag Liquiditeitsfaciliteit - 22-07-2021
WIJZIGINGEN IN DE ALGEMENE REGELS VAN DE INTRA-DAG LIQUIDITEITSFACILITEIT
De Centrale Bank van Suriname (de Bank) heeft de Intra-dag Liquiditeitsfaciliteit (ILF) op 26 september 2019 geoperationaliseerd ten behoeve van de algemene banken. In het kader van het effectief uitvoeren van haar nieuw monetair beleidsraamwerk, waarbij de basisgeldhoeveelheid in plaats van de wisselkoers als nominaal anker voor het beheersen van inflatie wordt gehanteerd, acht de Bank het nodig de volgende bepalingen in de Circulaire betreffende Intra-dag Liquiditeitsfaciliteit van 26 september 2019 te wijzigen.
- De zinsnede onder het bepaalde in artikel II Algemene Regels lid 1b “of enig ander door de Bank vastgesteld activum” wordt vervangen door “of waardepapier van de Bank”.
- Het bepaalde onder artikel II Algemene Regels lid 1c met betrekking tot het leenplafond komt te vervallen.
- De nummering van het bepaalde onder artikel II Algemene Regels lid 1d wordt gewijzigd naar 1c.
- Het bepaalde onder artikel II Algemene Regels lid d, welke in de gewijzigde bepaling thans onder 1c valt, wordt de aangegeven tijd “14:00 uur” vervangen door “13:30 uur”, zijnde de sluitingstijd van het betalingssysteem van de Bank.
- Het bepaalde onder artikel II Algemene Regels lid 3a wordt vervangen en komt als volgt te luiden:
De ILF is op elke werkdag gedurende de openingstijden van het betalingssysteem van de Bank tussen 7:30 tot 13:30 uur ter beschikking van de algemene banken, met uitzondering van weekenden en nationale feestdagen.
- Het bepaalde onder artikel III Procedure lid d wordt vervangen en komt als volgt te luiden:
De aanvraag voor de gebruikmaking van de ILF wordt door de Bank in behandeling genomen en de algemene bank wordt genotificeerd over de bezwaring van het onderpand ten gunste van de Bank.
De herziene bepalingen in de onderhavige circulaire treden in werking met ingang van 22 juli 2021.
Paramaribo, 22 juli 2021
Maurice L. Roemer
Governor
Klik hier voor de PDF-versie van deze circulaire.
Circulaire: Wijzigingen Beleningsfaciliteit - 22-07-2021
WIJZIGINGEN IN DE ALGEMENE REGELS VAN DE BELENINGSFACILITEIT
De Centrale Bank van Suriname (de Bank) heeft de beleningsfaciliteit (BF) op 26 september 2019 geoperationaliseerd ten behoeve van de algemene banken. In het kader van het effectief uitvoeren van haar nieuw monetair beleidsraamwerk, waarbij de basis-geldhoeveelheid in plaats van de wisselkoers als nominaal anker voor het beheersen van inflatie wordt gehanteerd, acht de Bank het nodig de volgende bepalingen in de Circulaire betreffende de Beleningsfaciliteit van 26 september 2019 te wijzigen.
- Het bepaalde onder artikel II Algemene Regels lid 1a wordt vervangen en komt als volgt te luiden:
De algemene bank die onder toezicht staat van de Bank wordt toegelaten onder de voorwaarden dat zij ter dekking van het bedrag getrokken onder de BF over onderpand beschikt dat voldoet aan de gestelde eisen (zie punt 2). Hierbij kan maximaal 80% van de nominale waarde van het onbezwaard schatkistpapier of waardepapier van de Bank onder deze faciliteit worden getrokken.
- Het bepaalde onder artikel II Algemene Regels lid 1b met betrekking tot het leenplafond komt te vervallen.
- Het bepaalde onder artikel II Algemene Regels lid 2a wordt vervangen en komt als volgt te luiden:
Onbezwaard schatkistpapier van de Staat Suriname of waardepapier van de Bank zal worden beschouwd als beleenbaar onderpand.
- Het bepaalde onder artikel II Algemene Regels lid 5a wordt vervangen en komt als volgt te luiden:
De rente van de beleningsfaciliteit wordt berekend op basis van de gewogen gemiddelde rente van de openmarktoperaties (OMO) en een renteopslag (“premium”), in totaal bedragende een factor 1,2 van de gewogen gemiddelde OMO-rente.
- Het bepaalde onder artikel II Algemene Regels lid 5b en 5c wordt vervangen en komt als volgt te luiden:
De rente van de beleningsfaciliteit wordt aangepast in lijn met de rentetarieven van de openmarktoperaties, met dien verstande dat de rente van deze faciliteit hoger ligt dan de geldende gewogen gemiddelde kortetermijnrente van de uitgevoerde openmarktoperatie, welke wordt gepubliceerd op de website van de Bank (www.cbvs.sr).
De enkelvoudige renteberekening is van toepassing bij de vaststelling van het rentebedrag. De dagtellingsconventie is 'werkelijk aantal dagen / 360 dagen'.
- Het bepaalde onder artikel II Algemene Regels lid 6a wordt vervangen en komt als volgt te luiden:
Een algemene bank die gebruik maakt van de Emergency Liquidity Assistance (ELA) kan geen beroep doen op de BF.
De herziene bepalingen in de onderhavige circulaire treden in werking met ingang van 22 juli 2021.
Paramaribo, 22 juli 2021
Maurice L. Roemer
Governor