Klik hier voor de Bankwet S.B 2023 no 65

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) is de monetaire autoriteit van het land en functioneert als toezichthouder op de financiële sector, als bankier van de commerciële banken, en als kassier, bankier en financieel adviseur van de regering. Als monetaire autoriteit heeft de bank als hoofddoelstelling het behoud van de koopkracht van de Surinaamse dollar door middel van monetaire beleidsmaatregelen en de opbouw van reserves. De CBvS is ook belast met het toezicht op het bank-, krediet- en verzekeringswezen en de pensioensystemen. De Centrale Bank van Suriname werd opgericht op 1 april 1957. Sindsdien heeft de instelling een centrale rol vervuld bij de financiële en economische ontwikkeling van Suriname. Naast haar kernfuncties vervult de CBvS een belangrijke rol als incubator en als facilitator van hervormingen, en als educator en trainer van geavanceerde activiteiten op het gebied van economie, overheid en financiën. De Centrale Bank van Suriname is een principiële en resultaatgerichte organisatie die bovendien bekend staat als een uitstekende werkgever. De CBvS fungeert momenteel als speerpunt voor een aantal fundamentele hervormingen van haar eigen organisatie, het financiële stelsel van Suriname en het beheer van de overheidsfinanciën. Deze hervormingen zijn gericht op de modernisering van het financiële stelsel als geheel en de verbetering van de efficiëntie, stabiliteit en integriteit van financieel management in het algemeen.

Visie
De Centrale Bank van Suriname is een moderne, onafhankelijke en centrale financiële instelling, die haar mandaat vervult volgens de hoogste ethische standaarden en daarbij haar reputatie en het respect voor de Bank op nationaal en internationaal niveau behoudt en versterkt. Sterke normen en waarden, hoog gekwalificeerde, resultaatgerichte en gemotiveerde medewerkers en een efficiënte en effectieve operationele organisatie handhaven en versterken het wettelijke en toezichthoudende kader, het monetaire beleid en het wisselkoersbeleid van de Centrale Bank van Suriname en bevorderen de ontwikkeling van de financiële sector in Suriname. De Centrale Bank van Suriname zet zich in voor de ontwikkeling en modernisering van de financiële sector en de bevordering van goede bestuurspraktijken in deze sector, om het economische potentieel van Suriname, de sociale ontwikkeling en het welzijn van toekomstige generaties te verbeteren.

Missie
De Centrale Bank van Suriname maakt zich sterk voor de ontwikkeling en het behoud van een bloeiend, stabiel en transparant financieel en economisch stelsel in Suriname, om de duurzame economische ontwikkeling van het land op de lange termijn te waarborgen. Het is de missie van de Centrale Bank van Suriname om de koopkracht van de nationale munt te behouden door middel van een effectief, efficiënt en transparant monetair beleid; een strikt wisselkoersbeleid; en een prudent toezicht op het economische en financiële stelsel, dat aan de internationale wet- en regelgeving voldoet.

Kernwaarden

  1. Betrokkenheid
    Wij zijn sterk betrokken bij de tenuitvoerlegging van de visie en missie van de Centrale Bank van Suriname.
  2. Inclusiviteit
    Wij geloven in het belang van de betrokkenheid van alle interne en externe stakeholders bij de tenuitvoerlegging van de visie en missie van de Centrale Bank van Suriname.
  3. Enthousiasme
    Wij geloven in toewijding aan de hoogste kwaliteitsnormen om toegevoegde waarde en excellentie te leveren bij al onze activiteiten.
  4. Respect
    Wij geloven in het belang van respect - zowel in het verdienen van het respect van alle interne en externe stakeholders als in het betonen van respect voor hun bijdrage aan de manier waarop de Centrale Bank van Suriname functioneert.
  5. Verantwoording
    Wij geloven in het afleggen van rekenschap en verantwoording aan onze stakeholders (burgers, de regering, financiële instellingen en onze werknemers) over onze activiteiten. Wij nemen verantwoordelijkheid voor onze beslissingen, acties en resultaten.
  6. Integriteit
    Wij geloven in de opbouw van productieve, duurzame relaties door open en eerlijk te communiceren met alle interne en externe stakeholders.
  7. Transparantie
    Wij geloven in transparantie bij alles wat we doen als de Centrale Bank van Suriname, zodat we op elk moment uitleg kunnen geven over wat we doen en waarom.


Organisatie

Aan het hoofd van de Centrale Bank van Suriname staat de Governor, die wordt aangesteld door de President van Suriname. De Governor rapporteert aan een Raad van Commissarissen. De Centrale Bank van Suriname omvat drie directoraten, elk geleid door een Directeur, en diverse afdelingen die verband houden met de kernfuncties van de bank. Daarnaast zijn afdelingen met een ondersteunende functie, zoals: human resources, informatie- en communicatietechnologie, aanbesteding, interne accountantscontrole en een juridische afdeling. De drie directoraten zijn:

  1. Directoraat Bankbedrijf en Bancaire Zaken
    • Het beheer van de Surinaamse munt in omloop.
    • Het bevorderen en faciliteren van het binnen- en buitenlandse betalingsverkeer van Suriname.
    • De vervulling van de rol van kassier, bankier en financieel adviseur van de regering.
    • De vervulling van de rol van bankier voor commerciële banken.
    • Het beheer van de internationale reserves.
  2. Directoraat Monetaire Zaken en Economische Aangelegenheden
    • De vaststelling en tenuitvoerlegging van het monetaire beleid.
    • De vaststelling en tenuitvoerlegging van het wisselkoersbeleid en de regulering van grensoverschrijdend betalingsverkeer.
    • De uitvoering van analyses en onderzoek op financieel en economisch gebied.
    • De samenstelling en bekendmaking van macro-economische kernindicatoren en sectorstatistieken.
  3. Directoraat Toezicht Kredietwezen
    • Het houden van toezicht op het gezonde beheer van financiële instellingen.
    • De bevordering van de stabiliteit van het financiële stelsel.
    • Het houden van toezicht op de tenuitvoerlegging van 'best practices' voor het zakelijke gedrag, de financiële verslaglegging en het bestuur van financiële instellingen.
    • De bescherming van de belangen van depositohouders.


Het totale aantal werknemers bedraagt meer dan 400, waarvan ongeveer de helft midden- en hogere kaderfuncties bekleden. Circa twintig procent van alle werknemers vervult een managersrol. De interne organisatiestructuur van de Centrale Bank van Suriname is als volgt ingericht:

  1. Governor.
  2. Uitvoerend bestuur, bestaande uit de Governor en de Directeuren.
  3. Hoger management, zoals afdelingshoofden.
  4. Midden- en lager kaderpersoneel.
  5. Administratieve en technische medewerkers.

Ga naar de FAQ-pagina

HET NUMISMATISCH MUSEUM

van de

Centrale Bank van Suriname

Het Numismatisch Museum van de Centrale Bank van Suriname heeft als taak: het beheren van een geordende collectie munten, munt- en bankbiljetten, die worden bestudeerd en geanalyseerd om de historische- en culturele waarde te achterhalen. De informatie kan vervolgens gebruikt worden voor opleiding(en) en inspiratie, maar ook om de esthetische waarde te achterhalen.

Het Numismatisch Museum heeft in eerste instantie als specialisatie en onderzoeksgebied de Surinaamse munten, penningen, munt- en bankbiljetten. Zij adviseert de leiding van de Bank voor wat betreft het ontwerp, het slaan en het aanmaken van jubileummunten, circulatiemunten, penningen, munt- en bankbiljetten.

Het Numismatisch Museum presenteert derhalve de vele muntsoorten en andere betaalmiddelen die vanaf de 17e eeuw na Chr. in Suriname wettig betaalmiddel zijn geweest. Zij stelt tevens objectieve informatie over het Surinaams muntwezen ter beschikking aanderden.

 

In het pand van de Centrale Bank van Suriname aan de Mr. F.H.R. Lim A Postraat # 7 is het Numismatisch Museum ondergebracht.

Dit museum voor de Surinaamse muntgeschiedenis werd op 08 april 2002 opgericht en beheert, verzamelt, bestudeert en presenteert de collectie die een beeld geeft van de ruilhandel, de muntomloop en het geldwezen in Suriname vanaf het begin tot heden.

  

Bezoek aan het Numismatisch Museum

Dit onderdeel bevat informatie over het bezoek aan het Numismatisch Museum, enkele wenken en tips. U kunt het beste deze informatie doornemen voor uw bezoek aan het Numismatisch Museum.

  

Enige wenken voor het museumbezoek

Naam en adres van het Numismatisch Museum

Numismatisch Museum van de Centrale Bank van Suriname

Mr. F.H.R. Lim A Postraat # 7

Telefoon: 520016 of 473741 tst. 2210 en 2410

Fax: 476444

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Openingstijden

Het Numismatisch Museum is geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 14.00 uur.

 

Entreeprijzen

De toegang tot het Numismatisch Museum is geheel vrij!

 

Rondleidingen en scholenbezoek

Voor rondleidingen en scholenbezoek kunt u contact maken met het Numismatisch Museum op het telefoonnummer 520016 of 473741 ext. 2210 en 2410

 

LEES MEER

 

Klik op de foto's voor beeldmateriaal.

     

 MuseumN8 2019                            MuseumN8 2018                             MuseumN8 2015

 

 

De Bibliotheek van de Centrale Bank van Suriname heeft als doel het verstrekken van goede en recente informatie, die ter ondersteuning kan dienen bij onderzoek, studie en werkzaamheden, aan medewerkers van de Bank, overheidsinstanties, studenten en andere belangstellenden.

De Bibliotheek is voorzien van een uitgebreide collectie boeken op voornamelijk monetair en financieel-economisch gebied. Ook bevat de collectie wetenschappelijke publicaties m.b.t. Suriname, die dateren vanaf het jaar 1950. Verder zijn er abonnementen op vaktijdschriften en vindt u de kranten van de afgelopen 3 jaren.

Bezoekers
Mensen die niet werkzaam zijn op de Centrale Bank van Suriname, mogen de  Bibliotheek ook bezoeken voor hun informatie. Er zijn computers aangesloten op het internet beschikbaar, waarvan kosteloos gebruik gemaakt mag worden voor het opzoeken van additionele informatie. Benadrukt wordt, dat zonder afspraak vooraf, men niet toegelaten zal worden.

Voor VOJ- en VOS studenten geldt extra dat zij slechts gebruik kunnen maken van de bibliotheek na overlegging van een brief waarin de onderzoeksopdracht én de namen van de leerlingen belast met de opdracht, staan. De brief zal ondertekend moeten zijn door de leerkracht die de opdracht gegeven heeft, én het zal voorzien moeten zijn van het stempel van de school. 
VOJ studenten hebben verder slechts toegang tot de bibliotheek, als ze gekleed zijn in schooluniform.

Iedere bezoeker zal zich moeten legitimeren met een eigen legitimatiebewijs (ID-kaart, studentenkaart, paspoort of familieboek).

Als algemene regel op de Bank geldt, dat het Bankterrein niet met slippers (die zijn zonder band aan de hielzijde), korte broek en/of kleding met okselmouwen betreden mag worden.

Naslag

Bij uw bezoek kunt u naslag doen, maar wij lenen niet uit. Wij geven u wel de mogelijkheid om een fotokopie van de gewenste informatie aan te vragen. Er zijn uiteraard kosten hieraan verbonden.

Openingstijden
Maandag t/m Vrijdag
07:30 u. tot 14:30 u.

Contact
Hoofd Bibliotheek Mw. P.Peroti: (+597) 473741, tst 2280
Uitleenbalie: (+597) 473741, tst 2140/2279 
Faxnummer: (+597) 476444 / (+597) 410329
Emailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Adres
Waterkant 20
PO Box 1801
Paramaribo – Suriname

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) is bij Bankwet van 1956 opgericht en is op 1 april 1957 met haar activiteiten aangevangen. Sindsdien heeft deze instelling een centrale rol vervuld bij de financiële en economische ontwikkeling van Suriname.  Als monetaire autoriteit heeft de CBvS als hoofddoelstelling het behoud van de koopkracht van de Surinaamse dollar (SRD).  Zij is tevens toezichthouder op de financiële sector, bankier van de commerciële banken, kassier en bankier van de Staat, alsook financieel adviseur van de Regering. Sinds 10 januari 2024 is de CBvS bij wet tevens aangewezen als resolutieautoriteit voor falende kredietinstellingen. De CBvS werkt momenteel aan een aantal fundamentele hervormingen van haar eigen organisatie en van het financiële stelsel van Suriname. Deze hervormingen zijn gericht op de modernisering en de verbetering van de efficiëntie, de stabiliteit en de integriteit van het financiële systeem.

 

Hoofddoelstelling

De hoofddoelstelling van de CBvS is vastgelegd in de Centrale Bankwet 2022 (S.B. 2023 no.65) en opgenomen in artikel 9:

  1. De Bank heeft als hoofddoelstelling het bereiken en handhaven van stabiliteit in de waarde van de geldeenheid van Suriname, oftewel prijsstabiliteit.
  2. Onverminderd haar hoofddoelstelling streeft de Bank het behoud na van de stabiliteit van het financieel systeem, oftewel financiële stabiliteit.

 

MANDAAT EN TAKEN

Het mandaat van de CBvS is vastgelegd in de Centrale Bankwet 2022 (S.B. 2023 no.65) en omvat de volgende taken, zoals opgenomen in artikel 10:

  1. het ontwikkelen en voeren van monetair beleid;
  2. het verzorgen van de chartale geldsomloop in Suriname;
  3. het uitoefenen van macroprudentieel toezicht ter ontwikkeling van een gezond financieel systeem in Suriname conform de daarvoor geldende wettelijke regelingen;
  4. het uitoefenen van microprudentieel toezicht op het bank- en kredietwezen, het pensioen- en assurantiewezen, het geldwisselverkeer en overmakingenverkeer van financiële middelen van en naar het buitenland en op de kapitaalmarkt, conform de daarvoor geldende wettelijke regelingen. Het toezicht richt zich mede op de corporate governance, deugdelijkheid van het bestuur en de integriteit van de instellingen werkzaam in deze sectoren en subsectoren;
  5. het treffen van maatregelen tot herstel danwel afwikkeling van zwakke, respectievelijk falende kredietinstellingen conform de daarvoor geldende wettelijke regelingen;
  6. het uitoefenen van toezicht op het elektronisch en overig nietchartaal betalingsverkeer, het een en ander conform de daarvoor geldende wettelijke regelingen;
  7. het bevorderen van de goede werking van het binnenlands en het buitenlands betalingsverkeer van Suriname.

 

MISSIE

De missie is afgeleid van de taakstelling van de CBvS en luidt als volgt: 

Het bevorderen van monetaire en financiële stabiliteit in Suriname ter stimulering van de nationale sociaal-economische ontwikkeling. 

 

VISIE

De CBvS zet haar richting uit met het vaststellen van haar visie. Met deze visie willen wij alle stakeholders informeren over onze ambities en het toekomstbeeld van de CBvS.

 

De visie luidt als volgt:

De Bank is een autonome monetaire en financiële autoriteit die gerespecteerd wordt en op professionele wijze bijdraagt aan een welvarend Suriname.

 

De kernpunten van de visie zijn:

  • Autonome monetaire en financiële autoriteit;
  • Gerespecteerd;
  • Professioneel.

 

KERNWAARDEN

Kernwaarden zijn de belangrijkste waarden van een organisatie, die de cultuur mede bepalen en ook wel het ethisch kompas van een organisatie worden genoemd.

 

Om onze visie te behalen worden voor onze medewerkers en de organisatie als geheel de volgende kernwaarden als essentieel beschouwd:

  • Respect;
  • Integriteit;
  • Kostenbewustheid;
  • Professionaliteit;
  • Samenwerken.


ORGANISATIE

Om de bij wet opgedragen taken op een technisch verantwoorde wijze te kunnen uitvoeren moeten moderne centrale banken, op basis van ‘best practices’, een bepaalde mate van autonomie genieten. De praktijk wijst namelijk uit dat er een positieve correlatie bestaat tussen de mate van autonomie van centrale banken en het behalen van de doelstelling van prijsstabiliteit. Autonomie en een deugdelijk en transparant systeem van ‘checks and balances’, gepaard gaande met tijdige verantwoording, zijn cruciale onderdelen van good governance.

 

Het bestuur van de CBvS wordt gevoerd door de Directie, bestaande uit de President, en minimaal drie tot maximaal vijf directeuren. De Directie wordt voorgezeten door de President, die ook wel de titel van Governor draagt. De President vertegenwoordigt als voorzitter van de Directie de Bank in en buiten rechte. De President en de directeuren worden aangesteld door de Regering voor een periode van zeven jaar. De Directie rapporteert aan de Raad van Commissarissen.

 

De CBvS heeft vier directoraten. Daarnaast zijn er afdelingen met een ondersteunende functie, die rechtstreeks onder de verantwoordelijkheid van de President vallen.

 

De vier directoraten zijn:

  • Directoraat Bankbedrijf en Bancaire Zaken
  • Directoraat Monetaire Zaken en Economische Aangelegenheden
  • Directoraat Toezicht Kredietwezen
  • Directoraat Financiën en Bedrijfsvoering

 

De leiding van de CBvS ziet er vanaf 19 februari 2024 als volgt uit:

  • Maurice Roemer - President 
  • Rakesh Adhin - Directeur Toezicht Kredietwezen/Plaatsvervangend President
  • Harry Dorinnie - Directeur Monetaire Zaken en Economische Aangelegenheden
  • Ricky Soedamah - Directeur Bankbedrijf en Bancaire Zaken

 

De Raad van Commissarissen bestaat vanaf dezelfde datum uit de volgende leden:

  • Dharmradj Parohi - Voorzitter
  • Robbie Poetisi - Plaatsvervangend Voorzitter
  • Fidesha Djemesi - Commissaris
  • Eric Feller - Commissaris
  • Tulsa Koema-Plein - Commissaris
  • Daniël Lachman - Commissaris
  • Stanley Mathura - Commissaris

 

De CBvS biedt werkgelegenheid aan ongeveer 435 personen.

Vertrouwen Centraal is een serie van 10 afleveringen en wordt u aangeboden door de Centrale Bank van Suriname.
U kunt hierdoor nader kennis maken met de Centrale Bank, de rol die zij speelt en alles wat daarmee samenhangt

  1. Vertrouwen centraal deel 1 : De rol van de CBvS http://youtu.be/okYQUGfHn10
  2. Vertrouwen centraal deel 2 : Wisselkoersen http://youtu.be/UXty4W9nZ2s
  3. Vertrouwen centraal deel 3 : Geld en gelddekking http://youtu.be/u8o5NjD5kog
  4. Vertrouwen centraal deel 4 : Inflatie http://youtu.be/AV8yfqgpooo
  5. Vertrouwen centraal deel 5 : Monetair beleid http://youtu.be/Q7o-Jh4S04I
  6. Vertrouwen centraal deel 6 : Overheidsbegroting http://youtu.be/TugqaaFiDOg
  7. Vertrouwen centraal deel 7: Economische groei http://youtu.be/GV2jCUQkyko
  8. Vertrouwen centraal deel 8: Betalingsbalans http://youtu.be/pcRtVv4304M
  9. Vertrouwen centraal deel 9: Monetaire reserve http://youtu.be/ODaar4nG7zk
  10. Vertrouwen centraal deel 10: De weekbalans http://youtu.be/qepHR_uTVho

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) opende haar deuren op 1 april 1957 en heeft als monetaire autoriteit een belangrijke rol in de economie te vervullen vanwege haar sturing van het geldaanbod beschikbaar voor economische transacties.

De Centrale Bank van Suriname heeft de volgende wettelijke hoofdtaken:

  • het in omloop brengen van de nationale munt;
  • het stabiliseren van de waarde van de Surinaamse dollar;
  • het optreden als kassier en bankier van de Staat;
  • het optreden als bankier van de commerciële banken;
  • het houden van toezicht op de financiële sector.

 

De CBvS beheert ook de internationale reserves van het land en zorgt ervoor dat er voldoende goud en buitenlandse valutareserves aanwezig zijn om te allen tijde te kunnen voldoen aan noodzakelijke externe betalingsverplichtingen van Suriname.

Uiteraard was er ook geld in omloop in de Suriname voordat de CBvS in 1957 werd opgericht. De eerste Surinaamse munt werd in 1679 geslagen, en werd de Papegaaienmunt genoemd. Op de munt was een papegaai afgebeeld die op een tak zit met één, twee of vier bladeren. Eén blad stond voor één pond suiker, dat toen tien cent kostte. Suiker was in die periode (1667-1761) wettig betaalmiddel. Toen suiker zijn rol als betaalmiddel verloor, begon de periode van kaartengeld (1761-1827). De speelkaarten kregen een nominale waarde, een stempel en de handtekening van een of twee bevoegde ambtenaren, en werden vervolgens uitgegeven als wettig betaalmiddel.

Na de periode van kaartengeld, kwam de periode van aansluiting bij het Nederlands geldwezen (1827-1940). Eerst werden Nederlandse munten en bankbiljetten als wettig betaalmiddel gebruikt, maar door geldschaarste werd in 1829 te Paramaribo de West-Indische Bank opgericht, die bevoegd was om bankbiljetten in circulatie te brengen. Door gebrek aan munten gaf deze bank ook biljetten uit van 10, 15, 25 en 50 cent. Vanwege onzorgvuldige kredietverlening kwam de bank echter al heel gauw in solvabiliteitsproblemen. Haar bankbiljetten werden ingetrokken en ingeruild tegen Nederlandse munten, waarna de bank in 1948 werd geliquideerd.

Toen de economie, na de afschaffing van de slavernij in 1863, groeide en er meer werd gehandeld, geleend en gespaard, werd duidelijk dat er meer geld in omloop moest worden gebracht. Hiertoe werd in 1865 De Surinaamsche Bank (DSB) opgericht als circulatiebank tevens handelsbank. In weerwil van de naam was het kapitaal van deze bank grotendeels in handen van Nederlandse particulieren en bedrijven. Maar op de bankbiljetten van DSB waren wel Surinaamse symbolen en landschappen afgebeeld. Om de nieuwe circulatiebank tegen financiële problemen te behoeden moesten haar korte termijn verplichtingen voor 33⅓ procent zijn gedekt door gangbare muntspecie.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog nam de export van Surinaams bauxiet naar de Verenigde Staten toe en werd dit land onze grootste handelspartner. Om deze reden werd de Surinaamse gulden in 1940 losgekoppeld van de Nederlandse gulden en gekoppeld aan de US-dollar. Hiermee werd de periode van monetaire autonomie (1940-heden) ingeluid. In 1954 kreeg Suriname binnenlands zelfbestuur en veranderden een aantal functies van de lokale overheid in Suriname, waaronder met betrekking tot het geldstelsel. Tegen deze achtergrond werd de Centrale Bank van Suriname opgericht als derde, tevens laatste, circulatiebank van ons land. 

Subcategorieën

Exchange RatesMarch 09th and until further notice

Currency Buying Selling
USD 14,018 14,290
EUR 16,628 16,959
GBP 19,396 19,782
ANG 7,699 7,852
AWG 7,784 7,939
BRL 2,438 2,485
TTD 2,063 2,103
BBD 6,907 7,044
XCD 5,190 5,293
PER 100 GYD 6,657 6,790

Gold CertificatesMarch 09th and until further notice

Coupon SRD
5 gram 7.814,97
10 gram 15.629,94
50 gram 78.149,69
100 gram 156.299,39
500 gram 781.496,94
1000 gram 1562993,88
Gold LME: USD 1.701,00 /tr.oz.

Inflation

    Average End-of-period
2022   52.4 54.6
       
2023   Month-to-month Year-to-year
Jan   3.7 55.6
Feb   3.2 57.9
Mar   3.2 59.6
Apr   5.7 65.4
May   2.4 65.0
Jun   2.3 54.6
Jul   3.0 56.6
Aug   2.0 53.5
Sep   1.5 50.8
Oct   1.0 42.9
Nov   0.6 38.7
Dec   0.1 32.6
       
2024   Month-to-month Year-to-year
Jan   0.9 29.0
Feb*   0.4 25.4

*) Preliminary figures

 

 

Gewogen Gemiddelde Koersen30 april - 15:00u (Giraal)

Geldsoort Aankoop Verkoop
USD 33,407 33,741
EUR 35,706 36,003
GBP 41,889 42,710
ANG 18,355 18,715
AWG 18,559 18,923
BRL 6,519 6,646
TTD 4,940 5,037
BBD 16,468 16,791
XCD 12,373 12,615
GYD PER 100 15,874 16,185
CNY 4,614 4,704

Gewogen Gemiddelde Koersen30 april - 15:00u (Bankpapier)

Geldsoort Aankoop Verkoop
USD 30,216 31,108
EUR 32,589 32,993
GBP 37,888 38,638
ANG 16,602 16,931
AWG 16,787 17,119
BRL 5,896 6,013
TTD 4,468 4,557
BBD 14,895 15,190
XCD 11,191 11,413
GYD PER 100 14,358 14,642
CNY 4,173 4,256

GoudcertificatenApril 30

Coupure SRD
5 gram 25.314,29
10 gram 50.628,59
50 gram 253.142,93
100 gram 506.285,86
500 gram 2.531.429,28
1000 gram 5.062.858,56
Gold LBMA USD 2.333,55 /tr.oz.

Gewogen gemiddelde toegewezen OMO rente

Veiling ID Veiling Datum Rente (%)
CBTD240424-1W 2024-04-24 34,6
CBTD240417-1W 2024-04-17 34,3
CBTD240411-1W 2024-04-11 34,0
CBTD240403-1W 2024-04-03 37,8

Rente Beleningsfaciliteit

Veiling ID Veiling Datum Rente (%)
CBTD240424-1W 2024-04-24 41,5
CBTD240417-1W 2024-04-17 41,2
CBTD240411-1W 2024-04-11 40,8
CBTD240403-1W 2024-04-03 45,4
Weekbalans

Inflatie

    Average End-of-period
2022   52.4 54.6
       
2023   Month-to-month Year-to-year
Jan   3.7 55.6
Feb   3.2 57.9
Mar   3.2 59.6
Apr   5.7 65.4
May   2.4 65.0
Jun   2.3 54.6
Jul   3.0 56.6
Aug   2.0 53.5
Sep   1.5 50.8
Oct   1.0 42.9
Nov   0.6 38.7
Dec   0.1 32.6
       
2024   Month-to-month Year-to-year
Jan   0.9 29.0
Feb*   0.4 25.4

*) Preliminary figures