Geachte dames en heren,
Het is met genoegen dat ik u allen vandaag mag verwelkomen bij de lancering van Suriname ‘s eerste nationale financiële inclusie- en educatie strategie. Deze is een mijlpaal voor ons land. Op basis van data uit het rapport van de nulmeting van januari 2023 zijn wij tot een strategie gekomen met actoren uit de financiële sector, overheidsinstanties, maatschappelijke groeperingen en andere dienstverleners.
De initiatieven op het gebied van financiële inclusie en educatie zijn gedaan in samenwerking met de publieke en de private sector. Deze initiatieven zijn onder meer bedoeld voor natuurlijke personen en rechtspersonen, inclusief de kwetsbare groepen, zij die in de informele sector een economische activiteit uitoefenen en zij die uitgesloten zijn van het financieel systeem. Met de opname van voormelde groepen in het financieel systeem worden zij in staat gesteld deel te nemen aan economische activiteiten om zodoende hun financieel welzijn en levensonderhoud te verbeteren. Ook voor diegenen die reeds in het financieel systeem zijn doch nog niet optimaal gebruik kunnen maken van de formele financiële dienstverlening, is verandering gewenst. Niet alleen het hebben van een basisbankrekening en basisverzekering, maar ook de toegang tot financiële betaaldiensten kan maken dat de uitgesloten natuurlijke personen en rechtspersonen sneller, veiliger en efficiënter toegang krijgen tot het formele financiële stelsel en dat is het ultime doel.
In de snel veranderende wereld van vandaag is financiële inclusie van cruciaal belang voor economische groei en sociale ontwikkeling. Het betekent dat alle burgers, ongeacht hun sociale status gelijke toegang moeten hebben tot betaalbare en functionele financiële producten en diensten die aan hun behoeften voldoen. Dit omvat onder andere het betalen, sparen, lenen, beleggen en verzekeren. Financiële educatie en financiële inclusie zijn complementair aan elkaar. Zonder een goed begrip van financiële concepten en vaardigheden, kunnen burgers geen weloverwogen beslissingen nemen van de beschikbare financiële producten en diensten. Daarom is het essentieel dat we niet alleen de toegang tot financiële middelen verbeteren, maar ook investeren in de educatie van de samenleving.
Uiteraard worden de regels en wetgeving van money laundering en terrorisme financiering in acht genomen. Financiële instellingen zullen te allen tijde ‘risk-based moeten opereren en toezien op adequate monitoring, hetgeen ons land in vele opzichten ten goede komt.
In de Nationale Financiële Inclusie en Educatie Strategie die vandaag zal worden ondertekend door de President van de Republiek Suriname en de Governor van de Centrale Bank van Suriname, hebben de verschillende actoren zich gecommitteerd om een aantal voorgenomen activiteiten uit te voeren die een nationale impact hebben.
Het is een plan dat gericht is op het wegnemen van barrières die burgers uit het financieel systeem houden en het bevorderen van een inclusieve financiële sector met het oog op duurzaamheid. Hierdoor wordt eveneens een bijdrage geleverd aan enkele duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, genoemd in de Nationale Financiële Inclusie- en Educatie Strategie.
Deze strategie rust op vijf pijlers t.w.:
- Het verbeteren van de toegang tot en het gebruik van financiële diensten voor degene die zijn uitgesloten van het formeel financieel stelsel.
- Het implementeren van educatieve programma's om financiële geletterdheid te verhogen.
- Het opbouwen van vertrouwen in ons financiële systeem door transparantie en bescherming van consumentenrechten.
- Het aanmoedigen van innovatieve technologieën en oplossingen die de financiële inclusie kunnen versnellen.
- Wet- en regelgeving gericht op onder meer het wegnemen van barrières voor kwetsbare groepen en personen die reeds in het financieel systeem zijn, doch niet optimaal gebruik kunnen maken van financiële producten en diensten. Door wet- en regelgeving te implementeren, krijgt haast een ieder de kans om deel te nemen aan het financiële systeem.
Dames en heren,
Ik ben ervan overtuigd dat deze strategie niet alleen de financiële gezondheid van individuen zal verbeteren, maar ook zal bijdragen aan de algehele economische stabiliteit en groei van Suriname. Met het beperken van de hoge mate van cash transacties in ons land zullen tevens de risico’s die hiermee samenhangen i.v.m. het landenrisico verder worden gemitigeerd.
Tot slot zeg ik dank aan eenieder die heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van deze strategie en kijk uit naar de uitvoering hiervan.
DANK U !