Governor Hoefdraad geeft startsein Train-de-Trainer cursus voor KMO’s
Gisteren is met het startsein van Bankpresident Gillmore Hoefdraad een train-de-trainer cursus voor kleine en middelgrote ondernemers (KMO’s) begonnen in het Centrum voor Financiële Educatie van de Centrale Bank van Suriname.
Voor dit “Knowledge Transfer Project” was er op 13 augustus 2014 een “memorandum of understanding” gesloten tussen de Central Bank of Trinidad & Tobago en de Centrale Bank van Suriname. Het doel van deze cursus is het trainen van trainers voor kleine en middelgrote ondernemers, met het oog op het stimuleren van ondernemerschap en het bevorderen van goed financieel management. Een dergelijk project is eerder door de CBTT met medewerking van de IDB succesvol uitgevoerd in Trinidad. Volgens de Bankpresident zal de samenwerking tussen beide centrale banken zich niet beperken tot deze train-de-trainer cursus. Er zal worden nagegaan hoe op efficiënte en effectieve wijze gebruik kan worden gemaakt van elkaars capaciteit om zoveel mogelijk burgers financieel bewust te maken.
De uitvoerende organisaties van dit project zijn het Centrum voor Financiële Educatie en Ontwikkeling (CFEO) van de Centrale Bank van Suriname en de Financial Inclusion Development Agency (FIDA) van de Central Bank of Trinidad & Tobago. In de afgelopen maanden is er door beide organisaties gewerkt aan het aanpassen van het trainingsmateriaal aan de Surinaamse situatie. Hieraan hebben ook meegewerkt de Surinaamse Bankiersvereniging, de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) en de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA). Naast CBvS-medewerkers nemen ook afgevaardigden van genoemde organisaties deel aan de cursus. Bankpresident Hoefdraad hoopt dat hij mag rekenen op blijvende steun van deze organisaties, opdat zoveel mogelijk ondernemers getraind kunnen worden.
Financiële educatie en Financial Inclusion zijn “twee zijden van dezelfde munt”, zegt de Bankpresident, omdat financiële educatie een belangrijk instrument is voor het betrekken van de burger in het financieel systeem. Het financiële educatie beleid van de CBvS is in het algemeen gericht op het bevorderen van het financieel bewustzijn en het financieel welzijn van de burger. Hierdoor wordt ook de financiële stabiliteit van het land bevorderd en bijgedragen aan het terugdringen van armoede. Met deze cursus wordt gehoopt een impuls te geven aan de ontwikkeling van kleine en middelgrote ondernemers in Suriname, hetgeen zal bijdragen aan economische groei en de sociaaleconomische ontwikkeling van Suriname.