Klik hier om verder te lezen

De Centrale Bank van Suriname (hierna de Bank) heeft op woensdag 27 maart 2024 een termijndepositoveiling met drie looptijden onder de algemene banken gehouden. Op deze veiling heeft de Bank het 1-weeks, 1-maands en 3-maands TD-instrument geveild. Het aangekondigde volume voor deze veiling bedroeg SRD 1.500,- miljoen. De algemene banken waren in de gelegenheid om biedingen te plaatsen ter waarde van SRD 500,- miljoen voor het 1-weeks TD-instrument, SRD 700,- miljoen voor het 1-maands en SRD 300,- miljoen voor het 3-maands TD-instrument.

Gezien het animo van de algemene banken op de 3-maandse TD’s werd het volume verhoogd naar SRD 416,- miljoen. Het volume van de 1-maandse TD’s werd verlaagd naar SRD 584,- miljoen. De algemene banken hebben SRD 499,5 miljoen geboden voor de 1-weekse TD’s, welke volledig is toegewezen. Voor de 1-maandse TD’s hebben de banken SRD 461,- miljoen geboden, welke volledig is toegewezen. Voor de 3-maandse TD’s hebben de algemene banken SRD 416,- miljoen geboden, welke eveneens volledig is toegewezen.

De gewogen gemiddelde toegewezen rente (OMO-rente) voor de 1-weekse TD’s is gedaald met 0,1 procentpunt naar 37,2% per jaar. Voor de 1-weekse TD’s ontvangen de commerciële banken gemiddeld aan rendement 0,7% voor 7 dagen.

Dit wordt als volgt berekend: de gewogen gemiddelde toegewezen rente van 37,2% gedeeld door 360 dagen waarna vermenigvuldigd met 7 dagen.

De jaar-op-jaar inflatie per eind februari 2024 bedraagt 25,4%. De verwachting is dat de jaar-op-jaar inflatie per eind december 2024 onder 20,0% zal uitkomen.

Voor het overzicht met het veilingresultaat klikt u hier. 

De Centrale Bank van Suriname (de Bank) zal in het kader van haar Openmarktoperaties (OMOs) op woensdag 27 maart 2024 haar wekelijkse veiling van termijndeposito’s (TD’s) continueren. Op deze veiling zal de Bank naast het 1-weeks TD-instrument ook het 1-maands en 3-maands TD-instrument veilen. Het doel hiervan is om overtollige liquiditeiten in het bankensysteem af te romen, teneinde de basisgeldhoeveelheid doelstelling voor het jaar 2024 te realiseren. De basisgeldhoeveelheid doelstelling die gerealiseerd moet worden voor de maand maart bedraagt SRD 17,3 miljard.

Bij de veiling op woensdag 20 maart 2024 heeft de Bank een termijndepositoveiling met drie looptijden onder de algemene banken gehouden. Het OMO-veilingvolume bedroeg ad. SRD 1.200,- miljoen, waarvan SRD 1.019,6 miljoen is toegewezen.

De Bank continueert haar geld verkrappend beleid. Het OMO-veilingvolume voor woensdag 27 maart 2024 bedraagt in totaal SRD 1.500,- miljoen, waarvan SRD 500,- miljoen geveild zal worden voor het 1-weeks TD-instrument, SRD 700,- miljoen voor het 1-maands TD-instrument en SRD 300,- miljoen voor het 3-maands TD-instrument. De veiling van de TD’s  is open van 08:00 uur tot en met 10:30 uur.

De algemene banken kunnen hun biedingen plaatsen in een daarvoor bestemd veilingbiedformulier onder vermelding van het biedbedrag en de gewenste rente. De ingevulde veilingbiedformulieren dienen uitsluitend te worden gemaild naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  

De gegevens van het 1-weeks termijndeposito zijn als volgt: 

 Omschrijving  Parameters
 Veiling-ID  CBTD240327-1W
 Valuta van uitgifte  SRD
 Veilingvolume  500.000.000,-
 Veilingdatum  27 maart 2024
 Veilingtijd  08:00 AM - 10:30 AM
 Type instrument  TD
 Bekendmaking veilingresultaat  27 maart 2024 02:30 PM
 Afwikkelingsdatum  27 maart 2024

 

De gegevens van het 1-maands termijndeposito zijn als volgt:

 Omschrijving  Parameters
 Veiling-ID  CBTD240327-1M
 Valuta van uitgifte  SRD
 Veilingvolume 700.000.000,-
 Veilingdatum  27 maart 2024
 Veilingtijd  08:00 AM - 10:30 AM
 Type instrument  TD
 Bekendmaking veilingresultaat  27 maart 2024 02:30 PM
 Afwikkelingsdatum  27 maart 2024

 

De gegevens van het 3-maands termijndeposito zijn als volgt:

 Omschrijving  Parameters
 Veiling-ID  CBTD240327-3M
 Valuta van uitgifte  SRD
 Veilingvolume  300.000.000,-
 Veilingdatum  27 maart 2024
 Veilingtijd  08:00 AM - 10:30 AM
 Type instrument  TD
 Bekendmaking veilingresultaat  27 maart 2024 02:30 PM
 Afwikkelingsdatum  27 maart 2024

 

Paramaribo, 26 maart 2024

CENTRALE BANK VAN SURINAME

De Centrale Bank van Suriname onderkent dat de grootte van de SRD-coupures is gaan achterlopen op de ontwikkelingen in het algemeen prijspeil, waardoor de SRD ongemakkelijk is geworden in het contante betalingsverkeer. Het besluit van de Bank om tot uitgifte van de SRD 200 en SRD 500 over te gaan moet in dit kader gezien worden. Deze operatie is een service naar het contant betalend publiek. Immers, bij contante betalingen hoeft nu minder papiergeld te worden gebruikt, bijv. vier biljetten van SRD 500 in plaats van twintig van SRD 100 voor een betaling van SRD 2.000. Dit is efficiënter maar ook veiliger.

 

De beschikbaarheid van de SRD 200 en SRD 500 biljetten zal leiden tot snellere afhandeling van opnamen bij de ATM’s en minder defecte of ontregelde geldautomaten. Een besparing in drukkosten van bankbiljetten is ook een voordeel. Met de toevoeging van deze twee coupures aan de geldcirculatie zal de structuur van de bankbiljettencirculatie er als volgt eruitzien: 

Bankbiljetten van SRD       

5 50 500
10 100  
20 200  

 

 

 

 

 

Naast deze bankbiljetten zijn er ook twee muntbiljetten in circulatie en wel van SRD 1,00 en SRD 2,50. De uitgifte van muntbiljetten valt onder de Muntwet en is de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Financiën en Planning, hoewel de Centrale Bank van Suriname ook met het in circulatie brengen van deze muntbiljetten is belast.

De Centrale Bank van Suriname doet er alles aan haar wettelijke taak met betrekking tot het bevorderen van de goede werking van het betalingsverkeer van Suriname zo effectief en efficiënt mogelijk uit te voeren. De uitgifte van deze twee grotere coupures ziet zij dan ook als een belangrijke stap ter verdere verhoging van de effectiviteit en de efficiency van met name het contante binnenlandse betalingsverkeer.  

De introductie van grotere coupures doet de geldhoeveelheid niet toenemen

Dit is geen monetaire operatie en heeft daarom geen gevolgen voor de omvang van de geldhoeveelheid. Door deze operatie zal de geldhoeveelheid niet toenemen omdat er geen sprake zal zijn van geldschepping. Dit wil zeggen dat het in omloop brengen van de SRD 200 en de SRD 500 bankbiljetten niet van invloed zal zijn op de wisselkoersen.

Met de introductie van grotere coupures, beoogt de Centrale Bank een efficiënter verloop van het binnenlands betalingsverkeer te realiseren. Naarmate de tijd verstrijkt, zullen burgers meer gebruik maken van de grote coupures en minder van de kleinere. Dit proces noemen wij substitutie. Deze ontwikkeling is al enkele jaren gaande vanwege de stijging van het prijspeil. Het is immers inefficiënt om met veel bankbiljetten van kleine coupures te betalen.

De attente burger kan de ontwikkelingen van de bankbiljetten in omloop op weekbasis volgen via de weekstaat (verkorte balans) van de Centrale Bank. Op de website wordt ook geplaatst de analyse van de maandbalans van de Centrale Bank. De monetaire operaties van de Bank worden gevoerd via openmarktoperaties. Het in omloop brengen van grotere coupures is dus geen onderdeel van het monetair beleid van de Bank.

Bevorderen giraal en elektronisch betalingsverkeer

Om het betalingsverkeer efficiënt te laten verlopen (snel en tegen lage kosten), zal de Centrale Bank in samenwerking met de algemene banken, het gebruik van giraal en elektronisch betalen stimuleren. Suriname heeft een grote informele sector waarbij, buiten de bancaire sector om, contante betalingen worden gedaan. Dit is geen gezonde zaak voor de economie: het komt het goed begrijpen en het goed leiden (de overzichtelijkheid en inzichtelijkheid) van de economie niet ten goede. Een economie kan alleen goed werken indien alle deelnemers aan het economisch verkeer goed geïnformeerd en in een formele sfeer deelnemen aan het economisch leven. Om meer te weten over de economie en deze beter sturing te geven, is het van belang om meer burgers in de formele economische sfeer te krijgen. Dit wordt (reeds) gedaan via financiële inclusie. Dit is een proces waarbij financiële producten en diensten geleidelijk aan beschikbaarder en toegankelijker worden gemaakt voor alle inwoners van Suriname.

De handelsbanken zijn inmiddels voorzien van de biljetten van SRD 200 en SRD 500. Ten overvloede wordt hierbij vermeld dat het toevoegen van deze bankbiljetten van nu af aan behoort tot de reguliere bevoorrading door de Centrale Bank en zij hiervoor geen extra kosten in rekening brengt bij de handelsbanken.

 

Centrale Bank van Suriname

Afdeling Communicatie

De Centrale Bank van Suriname (hierna de Bank) heeft op woensdag 20 maart 2024 een termijndepositoveiling met drie looptijden onder de algemene banken gehouden. Op deze veiling heeft de Bank het 1-weeks, 1-maands en 3-maands TD-instrument geveild. Het aangekondigde volume voor deze veiling bedroeg SRD 1.200,- miljoen. De algemene banken waren in de gelegenheid om biedingen te plaatsen ter waarde van SRD 500,- miljoen voor het 1-weeks TD-instrument, SRD 400,- miljoen voor het 1-maands en SRD 300,- miljoen voor het 3-maands TD-instrument.

De algemene banken hebben SRD 577,- miljoen geboden voor de 1-weekse TD’s, waarvan SRD 500,- miljoen is toegewezen. Voor de 1-maandse TD’s hebben de banken SRD 297,- miljoen geboden, welke volledig is toegewezen. Voor de 3-maandse TD’s hebben de algemene banken SRD 222,6 miljoen geboden, welke eveneens volledig is toegewezen.

De gewogen gemiddelde toegewezen rente (OMO-rente) voor de 1-weekse TD’s is gestegen met 1,5 procentpunt naar 37,3% per jaar. Voor de 1-weekse TD’s ontvangen de commerciële banken gemiddeld aan rendement 0,7% voor 7 dagen.

Dit wordt als volgt berekend: de gewogen gemiddelde toegewezen rente van 37,3% gedeeld door 360 dagen waarna vermenigvuldigd met 7 dagen.

De jaar-op-jaar inflatie per eind januari 2024 bedraagt 29,0%. De verwachting is dat de jaar-op-jaar inflatie per eind december 2024 onder 20,0% zal uitkomen.

Voor het overzicht met het veilingresultaat klikt u hier. 

Exchange RatesMarch 09th and until further notice

Currency Buying Selling
USD 14,018 14,290
EUR 16,628 16,959
GBP 19,396 19,782
ANG 7,699 7,852
AWG 7,784 7,939
BRL 2,438 2,485
TTD 2,063 2,103
BBD 6,907 7,044
XCD 5,190 5,293
PER 100 GYD 6,657 6,790

Gold CertificatesMarch 09th and until further notice

Coupon SRD
5 gram 7.814,97
10 gram 15.629,94
50 gram 78.149,69
100 gram 156.299,39
500 gram 781.496,94
1000 gram 1562993,88
Gold LME: USD 1.701,00 /tr.oz.

Inflation

    Average End-of-period
2022   52.4 54.6
       
2023   Month-to-month Year-to-year
Jan   3.7 55.6
Feb   3.2 57.9
Mar   3.2 59.6
Apr   5.7 65.4
May   2.4 65.0
Jun   2.3 54.6
Jul   3.0 56.6
Aug   2.0 53.5
Sep   1.5 50.8
Oct   1.0 42.9
Nov   0.6 38.7
Dec   0.1 32.6
       
2024   Month-to-month Year-to-year
Jan   0.9 29.0
Feb*   0.4 25.4

*) Preliminary figures

 

 

Gewogen Gemiddelde Koersen28 maart - 15:00u (Giraal)

Geldsoort Aankoop Verkoop
USD 34,932 35,252
EUR 37,492 38,178
GBP 44,164 45,030
ANG 19,193 19,570
AWG 19,407 19,787
BRL 6,989 7,126
TTD 5,162 5,263
BBD 17,220 17,558
XCD 12,938 13,191
GYD PER 100 16,599 16,924
CNY 4,833 4,927

Gewogen Gemiddelde Koersen28 maart - 15:00u (Bankpapier)

Geldsoort Aankoop Verkoop
USD 34,562 34,799
EUR 35,862 36,532
GBP 43,697 44,562
ANG 18,990 19,366
AWG 19,201 19,581
BRL 6,915 7,052
TTD 5,108 5,209
BBD 17,038 17,375
XCD 12,801 13,054
GYD PER 100 16,423 16,748
CNY 4,782 4,876

GoudcertificatenMaart 28

Coupure SRD
5 gram 24.851,56
10 gram 49.703,13
50 gram 248.515,63
100 gram 497.031,27
500 gram 2.485.156,35
1000 gram 4.970.312,69
Gold LBMA USD 2.192,70 / tr.oz

Gewogen gemiddelde toegewezen OMO rente

Veiling ID Veiling Datum Rente (%)
CBTD240327-1W 2024-03-27 37,2
CBTD240320-1W 2024-03-20 37,3
CBTD240313-1W 2024-03-13 35,8
CBTD240306-1W 2024-03-06 31,8

Rente Beleningsfaciliteit

Veiling ID Veiling Datum Rente (%)
CBTD240327-1W 2024-03-27 44,6
CBTD240320-1W 2024-03-20 44,8
CBTD240313-1W 2024-03-13 43,0
CBTD240306-1W 2024-03-06 38,2
Weekbalans

Inflatie

    Average End-of-period
2022   52.4 54.6
       
2023   Month-to-month Year-to-year
Jan   3.7 55.6
Feb   3.2 57.9
Mar   3.2 59.6
Apr   5.7 65.4
May   2.4 65.0
Jun   2.3 54.6
Jul   3.0 56.6
Aug   2.0 53.5
Sep   1.5 50.8
Oct   1.0 42.9
Nov   0.6 38.7
Dec   0.1 32.6
       
2024   Month-to-month Year-to-year
Jan   0.9 29.0
Feb*   0.4 25.4

*) Preliminary figures