Monetaire beleidsinstrumenten, permanente faciliteiten en overige faciliteiten
De door de Bank ingezette monetaire beleidsinstrumenten binnen dit raamwerk zijn:
Openmarkt operaties (OMO):
Is het beleid van de Bank om Termijndeposito’s te kopen van of te verkopen aan de algemene banken om de situatie op de gelmarkt te beïnvloeden. Bij het kopen van termijndeposito’s worden er liquiditeiten geïnjecteerd, ook wel de geldmarkt verruimd en zal de rente dalen. Bij de verkoop van termijndeposito’s worden liquiditeiten afgeroomd of te wel de geldmarkt verkrapt en zal de rente stijgen.
Kasreserveregeling w.o.:
De kasreserve middelingsvoorziening:dient als een korte termijn liquiditeitsbeheer instrument, waardoor de banken de behoefte om extra liquiditeit aan te houden op hun werkrekening wordt verminderd, daar zij een beroep kunnen doen op een deel van hun kasreserves.
Permanente Faciliteiten w.o.:
De intra-dag liquiditeitsfaciliteit betreft een één-daagse rentevrije kredietfaciliteit voor de algemene banken om kortstondige liquiditeitstekorten op te vangen.
De beleningsfaciliteit stelt de algemene banken in de gelegenheid om incidenteel kort krediet tot maximaal vijf werkdagen tegen onderpand bij de Bank op te nemen. De rente van deze kredietfaciliteit is afgeleid van de gewogen gemiddelde toegewezen OMO-rente vermenigvuldigd met een factor 1,2.
De Emergency Liquidity Assistance (ELA)
ELA valt binnen de zogeheten “Lender-of-last-resort functie” van de Bank. Middels deze faciliteit kan de Bank financiële bijstand aan algemene banken verlenen om tijdelijke liquiditeitstekorten te dekken. Deze faciliteit wordt op een discretionaire basis aangeboden in zeer specifieke omstandigheden en tegen een door de Bank vast te stellen rente.