Financiële Inclusie - Rapport nulmeting
Financiële Inclusie blijkt wereldwijd steeds meer erkenning te krijgen bij beleidsmakers die voortvloeit uit de positieve link die financiële Inclusie heeft met de economische ontwikkeling in een land, met name op het gebied van armoedebestrijding, het scheppen van werkgelegenheid, het creëren van zelfstandige en ondernemende burgers, het elimineren van de genderkloof en het verbeteren van de welvaart en de algemene levensstandaard. Suriname staat op een keerpunt van structurele transformatie. Meer dan ooit wordt beseft hoe belangrijk het is om zoveel mogelijk huishoudens met een laag inkomen en andere kwetsbare groepen binnen de samenleving, voldoende kansen te bieden om hun levensstandaard te verbeteren.
Klik hier voor het volledig rapport.
U kunt ook de website van afi bezoeken op https://www.afi-global.org/
FINANCIËLE INCLUSIE EN EDUCATIE
Er zijn nog steeds mensen in de wereld en ook in ons land met name de kwetsbare groepen, waaronder vrouwen, jongeren, en mensen met een beperking, die geen toegang hebben tot financiële producten en diensten. Ook ondernemers en consumenten blijken uitgesloten te zijn van het financiële systeem. Inherent aan financiële inclusie is financiële geletterdheid. Deze is nodig, omdat bekend zijn met wat geld en geldzaken inhouden en weet hebben van datgene wat de financiële sector te bieden heeft, maakt dat burgers weloverwogen financiële beslissingen kunnen nemen.
Het streven dient erop gericht te zijn om burgers de mogelijkheid te bieden om een bankrekening te hebben, omdat die een stap tot een brede financiële inclusie en uiteindelijk duurzame ontwikkeling is. Wereldwijd buigen overheden zich hierover. Dit wordt ook nog benadrukt met de door de Verenigde Naties in 2015 ontwikkelde Sustainable Development Goals (SDGs), waarbij gestreefd wordt deze in 2030 behaald te hebben. Opmerkelijk is dat acht van de zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen evenals financiële inclusie bijdragen aan het wegwerken van vraagstukken in de wereld, zoals armoedebestrijding, genderongelijkheid en het bevorderen van economische groei en werkgelegenheid voor iedere burger. Daarbij is het kernprincipe dat ook de meest achtergestelde groepen moeten worden meegenomen – ‘leave no one behind (LNOB)’.
In haar streven om financiële inclusie, geletterdheid en duurzame groei voor elke burger in Suriname te bereiken, onderneemt de Centrale Bank van Suriname (CBvS) diverse FI-initiatieven en voert educatieprojecten uit om de uitgesloten burgers in het financiële systeem te brengen en te onderwijzen. In dit streven houdt de CBvS rekening mee dat de financiële integriteit van de financiële sector wordt gewaarborgd.
Via deze pagina op de website wil de Bank u dan ook op de hoogte houden van haar financiële inclusie en educatie initiatieven. Door op onderstaande links te klikken kunt u meer te weten komen over de verschillende projecten die uitgevoerd worden ter bevordering van financiële inclusie en financiële geletterdheid.
Financiële inclusie en educatie zijn dan ook een noodzaak!
CBvS participeert in 7th FILAC Experts
GedepubliceerdOp 16 juli 2020 heeft de meeting van de "Experts Group on Financial Inclusion Policy" (EGFIP) of the Latin America and the Caribbean Initiative (FILAC) middels een virtuele meeting plaatsgevonden. Deze meeting zou fysiek gehouden worden in Suriname, maar vanwege de COVID-19 pandemie, heeft het virtueel plaatsgevonden.
FILAC is het platform voor instellingen die lid zijn van de Alliance for Financial Inclusion (AFI) in de regio Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (LAC) om hun beleid en regelgevingskaders met betrekking tot financiële inclusie met elkaar te delen, te ondersteunen en te ontwikkelen. De onderwerpen die tijdens deze meeting aan de orde zijn gekomen, zijn: MSME’s, Gender en Digital Financial Services.
De heer Norbert Mumba, Deputy Executive Director van AFI deed de openingstoespraak namens AFI. In zijn openingstoespraak benadrukte hij het belang van digitale financiële diensten tijdens de COVID-19 pandemie waarin de wereld nu in verkeerd, met name voor de kwetsbare groepen, Micro, Kleine en Middelgrote ondernemingen en vrouwen.
De heer William Orie, Deputy Governor Monetaire en Economische Aangelegenheden, heeft namens de Governor van de Centrale Bank van Suriname, de openingstoespraak gehouden. De heer Orie gaf onder andere aan dat Suriname ook getroffen is geworden door de gevolgen van de COVID-19 pandemie. Digitale financiële diensten zijn ook voor Suriname onmisbaar geworden, met name voor het beschikbaar stellen van financiële producten en diensten aan de gemeenschap, in het bijzonder de bewoners in de ver- gelegen gebieden. De Centrale Bank van Suriname heeft reeds verschillende stappen genomen om verbetering hierin te brengen en het verder stimuleren hiervan. Ook heeft Cherida Pollack-Hoogvliets van de afdeling International Relations een PowerPoint presentatie gedeeld met het onderwerp “Suriname’s Journey on Financial Inclusion”.
Verder hebben tijdens de bijeenkomst de verschillende Centrale Banken in de regio een update gegeven over hun COVID-19-crisisreacties en beleidsoplossingen voor onder andere MSME's, met specifieke aandacht voor digitale financiële diensten, Financiering voor Klein- en Middelgrote ondernemingen en gender inclusieve financiering.
Op 17 juli a.s. zal AFI in samenwerking met Mastercard, een Public Private Development Training verzorgen. Het doel van deze training is om inzichten te delen over de aanpak voor het bevorderen van digitale financiële inclusie van MSME's door middel van technologie, onderwijs en partnerschappen.
Foto 1 en 2: Deputy Governor, William Orie tijdens de openingstoespraak.
Foto 3: Van de Afdeling International Relations hebben Cherida Pollack-Hoogvliet(links) en Vanessa D’Costa-Chehin(rechts) geparticipeerd.
"Mi Na Gowtu" programma
GedepubliceerdBezoek jongeren “Mi Na Gowtu” programma
Enkele jongeren verbonden aan het Centrum voor Communicatie en Public Relations (CCPR) met als programma “Mi Na Gowtu” hebben op 21 augustus 2019 een bezoek gebracht aan de CBvS. Dit programma dat 1 jaar duurt, heeft voor de maand augustus, “Budgetteren” als thema. In dit kader heeft een groep jongeren in de leeftijdsklasse 12-14 jaar, een bezoek gebracht aan de CBvS, waarbij er een presentatie gehouden is over de Overheidsbegroting. Daarna hebben de jongeren een rondleiding gekregen bij de balie van de afdeling Kassierderij om hen een beeld te geven welke procedure er vooraf gaat vanaf het moment dat de biljetten de Bank binnenkomen totdat deze in handen van het publiek komen. Tot slot hebben zij een bezoek gebracht aan het Numismatisch Museum, waar zij een presentatie kregen over de ontwikkeling en het ontstaan van het geld in Suriname vanaf 1667 tot heden.
Foto1: De jongeren luisteren aandachtig naar de instructies.
Foto 2: Groepsfoto voor het gebouw van de CBvS
In de interactieve presentatie, gehouden door de heer Albert Mungroo van de afdeling Research, is in het kort aangegeven dat Suriname als land ook een budget heeft en ook beslissingen moet nemen hoe dit te besteden. Verder is aangegeven hoe het budget wordt opgesteld, welke instituten hiermee belast zijn. Tot slot zijn ook de functies van de CBvS belicht. Er zijn enkele opdrachten gegeven aan deze jongeren om na te gaan of de presentatie begrepen is.
Foto 3: Er werd uitleg gegeven over de 3 machten; de Wetgevende macht, de Uitvoerende en de Rechterlijke macht
Foto 4: De jongeren krijgen een rondleiding in het Numismatisch Museum
Foto 5: De jongeren bij de afdeling Kassierderij
Educatieve ochtend bij de CBvS
GedepubliceerdEducatieve ochtend bij de Centrale Bank van Suriname
In het kader van de jaarlijks terugkerende vakantieactiviteit, geïnitieerd door het Ministerie van Sport- en Jeugdzaken, hebben enkele jongeren op vrijdag 6 September 2019 een bezoek gebracht aan de Centrale Bank van Suriname (CBvS).
Hiervoor is een speciaal programma opgesteld:
De afdeling Research heeft een presentatie verzorgd met als onderwerp “De Overheid en de Centrale Bank van Suriname”.
Hierbij werd aan de jongeren geleerd dat de overheid een organisatie is die beslissingen mag nemen in, voor en over geheel Suriname, gebaseerd op de drie machten; de Rechterlijke-, de Uitvoerende en de Wetgevende macht.
Foto 1: De heer Mungroo, van de afdeling Research tijdens
de presentatie over de “Overheid en de CBvS”.
Er werd ook uitgelegd wanneer er sprake is van een begrotingsoverschot of - tekort. In een kort filmpje werden de vijf functies van de Centrale Bank van Suriname vertoond. Het belang van de samenwerking tussen het Ministerie van Financiën en de Centrale Bank van Suriname, de zogenoemde monetaire autoriteiten, werd benadrukt.
De tweede presentatie had als onderwerp “Het belang van Financial Inclusion en het National Risk Assessment”. In deze presentatie zijn de medewerkers van de Bank dieper ingegaan op de definities van deze begrippen en het verband tussen Financial Inclusion en het National Risk Assessment.
Foto 2: De jongeren krijgen een presentatie over
het belang van Financial Inclusion.
Foto 3: Interactieve sessie, waarbij de voordelen van Financial
Inclusion werden belicht.
Foto 4: Er werd nader ingegaan op het verband tussen
Financial Inclusion en het National Risk Assessment.
De jongeren hebben ook een rondleiding gehad in de bibliotheek en het Numismatisch museum van de Bank.
Foto 5: De rondleiding in het Numismatisch museum van de Centrale Bank
Foto 6: Enkele van de jongeren in de bibliotheek van de Centrale Bank.
De studenten hebben deze dag als zeer leerrijk en prettig ervaren. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) mag daarom dan ook terugzien op een geslaagde dag.
FINANCIËLE GELETTERDHEID
GedepubliceerdHet is voor alle burgers noodzakelijk om goede beslissingen of keuzen te maken als het gaat om geldzaken.