De implementatie van het reserve money targeting regime is theoretisch niet verenigbaar met het hanteren van een vaste wisselkoers, aangezien dit regime niet simultaan een hoeveelheid (basisgeld) en een prijs (wisselkoers) van dezelfde variabele als doelstelling kan hebben. Tegen deze achtergrond heeft de Centrale Bank van Suriname op 7 juni 2021 een flexibel wisselkoerssysteem geadopteerd.
Onder het flexibel wisselkoerssysteem komen de wisselkoersen tot stand door middel van het vraag- en aanbodmechanisme. Dit houdt in dat de deelnemende partijen op de valutamarkt vreemde valuta verhandelen door tussenkomst van uitsluitend de banken en wisselkantoren. De CBvS zal aan de hand van de gerapporteerde volumes en transactiekoersen van de genoemde instellingen driemaal per dag gewogen gemiddelde wisselkoersen bepalen en publiceren. Voorts zal de Centrale Bank van Suriname uitsluitend valuta-interventies uitvoeren bij een wanordelijk wisselkoersverloop op de valutamarkt en wel via een veilingsysteem.
In navolging van de wijziging van het wisselkoersarrangement naar een flexibel wisselkoerssysteem krachtens de Resolutie van 3 juni 2021 No. 6778/21 (S.B. 2021 No. 76) heeft de Centrale Bank van Suriname in de Circulaire aan deviezenbanken en wisselkantoren 2020-1 van 21 september 2020 wijzigingen doorgevoerd. Deze wijzigingen zijn uitgevaardigd in de Circulaire aan deviezenbanken en wisselkantoren 2021-1 van 6 juni 2021.
De circulaires zijn achtereenvolgens:
- Circulaire aan deviezenbanken en wisselkantoren 2021-1 houdende herziening van Circulaire aan deviezenbanken en wisselkantoren 2020-1.
Klik hier voor de desbetreffende circulaire
- Circulaire aan deviezenbanken en wisselkantoren 2020-1 houdende herziening en vervanging van de Richtlijnen voor het opereren op de valutamarkt van 9 mei 2016.
Klik hier voor de desbetreffende circulaire