Klik hier om verder te lezen

De Centrale Bank van Suriname (de Bank) zal in het kader van haar Openmarktoperaties (OMOs) op donderdag 2 mei 2024 haar wekelijkse veiling van termijndeposito’s (TD’s) continueren. Op deze veiling zal de Bank naast het 1-weeks TD-instrument ook het 1-maands en 3-maands TD-instrument veilen. Het doel hiervan is om overtollige liquiditeiten in het bankensysteem af te romen, teneinde de basisgeldhoeveelheid doelstelling voor het jaar 2024 te realiseren. De basisgeldhoeveelheid doelstelling die gerealiseerd moet worden voor de maand mei bedraagt SRD 17,4 miljard.

Bij de veiling op woensdag 24 april 2024 heeft de Bank een termijndepositoveiling met drie looptijden onder de algemene banken gehouden. Het OMO-veilingvolume bedroeg SRD 1.000,- miljoen, waarbij SRD 1.812,7 miljoen werd toegewezen.

De Bank continueert haar geld verkrappend beleid. Het OMO-veilingvolume voor donderdag 2 mei 2024 bedraagt in totaal SRD 650,- miljoen, waarvan SRD 350,- miljoen geveild zal worden voor het 1-weeks TD-instrument, SRD 150,- miljoen voor het 1-maands TD-instrument en SRD 150,- miljoen voor het 3-maands TD-instrument. De veiling van de TD’s  is open van 08:00 uur tot en met 10:30 uur.

De algemene banken kunnen hun biedingen plaatsen in een daarvoor bestemd veilingbiedformulier onder vermelding van het biedbedrag en de gewenste rente. De ingevulde veilingbiedformulieren dienen uitsluitend te worden gemaild naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De gegevens van het 1-weeks termijndeposito zijn als volgt: 

 Omschrijving  Parameters
 Veiling-ID  CBTD240502-1W
 Valuta van uitgifte  SRD
 Veilingvolume  350.000.000,-
 Veilingdatum  2 mei 2024
 Veilingtijd  08:00 AM - 10:30 AM
 Type instrument  TD
 Bekendmaking veilingresultaat  2 mei 2024 02:30 PM
 Afwikkelingsdatum  2 mei 2024

 

De gegevens van het 1-maands termijndeposito zijn als volgt:

 Omschrijving  Parameters
 Veiling-ID  CBTD240502-1M
 Valuta van uitgifte  SRD
 Veilingvolume 150.000.000,-
 Veilingdatum  2 mei 2024
 Veilingtijd  08:00 AM - 10:30 AM
 Type instrument  TD
 Bekendmaking veilingresultaat  2 mei 2024 02:30 PM
 Afwikkelingsdatum  2 mei 2024

 

De gegevens van het 3-maands termijndeposito zijn als volgt:

 Omschrijving  Parameters
 Veiling-ID  CBTD240502-3M
 Valuta van uitgifte  SRD
 Veilingvolume  150.000.000,-
 Veilingdatum  2 mei 2024
 Veilingtijd  08:00 AM - 10:30 AM
 Type instrument  TD
 Bekendmaking veilingresultaat  2 mei 2024 02:30 PM
 Afwikkelingsdatum  2 mei 2024

 

Paramaribo, 29 april 2024

CENTRALE BANK VAN SURINAME

De risico’s van hoge wisselkoersstijgingen in de komende periode zijn te verwaarlozen  

Een jaar geleden tegen deze tijd waren de monetaire autoriteiten tezamen met andere stakeholders op de valutamarkt drukdoende maatregelen te treffen ter beteugeling van de destijds aanhoudende wisselkoersstijgingen. Thans merken wij een tendens van dalende wisselkoersen, wat impliceert dat de Surinaamse dollar in waarde toeneemt ten opzichte van de US-dollar en de euro in vergelijking met de wisselkoersontwikkelingen in het eerste helft van 2023. Het is nog steeds een beleidsuitgangspunt dat de wisselkoers tot stand komt op basis van vraag en aanbod op de valutamarkt. In dit communiqué licht de Centrale Bank van Suriname (de Bank) de achtergrond van de huidige wisselkoersdalingen toe en verschaft inzicht in de vraag naar US-dollar in de Surinaamse economie.    

 

Dalende wisselkoerstrend

De contante en girale wisselkoersnoteringen op de valutamarkt vertonen sinds september 2023 een dalende trend. De afgelopen periode is een aanhoudende daling waar te nemen van de contante en de girale wisselkoersnoteringen. Deze wisselkoersdalingen zijn evident in de onderstaande grafieken 1 en 2 die de wisselkoersontwikkelingen gedurende januari 2022 tot en met maart 2024 illustreren. Opmerkelijk is het afgenomen en te verwaarlozen verschil tussen de wisselkoersnoteringen van de Bank en de parallelmarkt voor vreemde valuta sinds de tweede helft van 2023. De Bank verwacht dat deze neerwaartse wisselkoersontwikkelingen vooralsnog zullen aanhouden.

  

Redenen van de huidige wisselkoersdalingen

De redenen van de huidige wisselkoersdalingen kunnen globaal worden onderverdeeld in drie beïnvloedende factoren, namelijk macro-economische factoren, sectorspecifieke factoren en marktsentimenten.

  • De macro-economische factoren hebben te maken met de dempende koerseffecten die uitgaan van het verkrappend monetair beleid alsook de fiscale discipline en de behoedzame voortzetting daarvan. Door de monetaire verkrapping is de rente bij de banken gestegen en is de groei van de kredietverlening afgenomen. De fiscale maatregelen, zoals de verhoging van de stroomtarieven, de inning van btw en subsidie-afbouw op nutsvoorzieningen, hebben geresulteerd in vraagbeheersende effecten in de economie. Bovendien heeft de hoge inflatie de afgelopen jaren de koopkracht van de bevolking sterk doen verminderen.
  • De sectorspecifieke factoren die hebben bijgedragen aan de wisselkoersdalingen betreffen onder meer de afgenomen vraag naar vreemde valuta van met name de multinationale oliemaatschappijen als gevolg van de reeds ingelopen achterstallige betalingen aan hun moedermaatschappijen. Hierdoor is tussen USD 10-15 miljoen vrijgekomen voor de overige vragers van vreemde valuta. Andere sectorspecifieke factoren behelzen onder meer de ruime vreemde valuta positie van banken die zij afstoten teneinde de koersverliezen als gevolg van de dalende wisselkoersen te mitigeren.   
  • De marktsentimenten kunnen worden beïnvloed door uitspraken en visies van vooraanstaande personen in de samenleving over valutamarkt-gerelateerde zaken en wakkeren handelingen aan die gebaseerd zijn op verwachtingen. Indien de verwachtingen worden waargemaakt kunnen de gevolgen aanhouden, maar bij het uitblijven van de verwachtingen kunnen de gevolgen kortstondig zijn. De sentimenten van partijen op de valutamarkt zijn thans ingesteld op wisselkoersdalingen. Hierdoor nemen de vragers een afwachtende houding aan bij het kopen van vreemde valuta, waardoor een zichzelf vervullende voorspelling van koersdaling ontstaat.

         

Vraag naar US-dollar

Op de valutamarkt is de vraag naar US-dollar aan het afnemen mede onder invloed van de afgenomen vraag van voornamelijk de oliemaatschappijen en overige importeurs. Grafiek 3 verschaft een beeld van de verkoopvolumeontwikkelingen in de US-dollarsfeer bij de wisselkantoren en de banken gezamenlijk gedurende januari 2022 tot en met maart 2024 verdeeld naar type cliënt.

  

Het totale verkoopvolume daalde van een piek ter omvang van USD 78,8 miljoen in maart 2023 naar USD 56,6 miljoen in maart 2024. Hierbij daalde de vraag van de oliemaatschappijen van een piek ter omvang van USD 25,1 miljoen in februari 2023 naar USD 8,2 miljoen in maart 2024. De vraag van de oliemaatschappijen is terug naar het niveau van vóór juli 2022, zijnde USD 7-8 miljoen per maand. De daling van de vraag naar vreemde is structureel van aard en de Bank verwacht geen noemenswaardige verandering hierin naar gelang het stringente en prudente monetaire en fiscale beleid worden voortgezet.

 

Slot

De neerwaartse trend van de wisselkoersen heeft zich voortgezet in de eerste maanden van 2024. De verwachting van de Bank is dat deze trend zal aanhouden in de komende periode mede vanwege de voortzetting van het stringente monetaire beleid via de openmarktoperaties en de SRD-kasreserveregeling, het prudente overheidsbeleid, de giralisering van de contante vreemde valutamiddelen der banken in het buitenland en de ruime valutapositie van banken. De Bank volgt de valutamarktontwikkelingen nauwlettend en staat klaar haar monetaire beleid aan te passen aan de veranderde omstandigheden. Dit houdt in dat de Bank de omvang van de SRD-overliquiditeit bij het bankwezen op een gezond en beheersbaar niveau zal houden middels de inzet van haar openmarktoperaties en kasreserveregeling, die permanente en aanvullende componenten zijn van het monetaire beleid.          

  

Centrale Bank van Suriname

25 april 2024

 

De Centrale Bank van Suriname (de Bank) zal in het kader van haar Openmarkt operaties (OMOs) op dinsdag 30 april 2024 een termijndeposito met de looptijd van één (1) maand als “finetune” instrument veilen. Het instrument wordt onder dezelfde voorwaarden van het 1-weeks termijndeposito geveild. Het doel hiervan is om overtollige liquiditeiten in het bankensysteem af te romen, teneinde de basisgeldhoeveelheid doelstelling voor het jaar 2024 te realiseren. De basisgeldhoeveelheid doelstelling die gerealiseerd moet worden voor de maand april bedraagt SRD 17,2 miljard.

Voor de veiling van dinsdag 30 april 2024 is het OMO-volume gesteld op SRD 400,- miljoen voor het 1-maands TD-instrument. De veiling van het TD is open van 08:00 uur tot en met 10:30 uur.

De algemene banken kunnen hun biedingen plaatsen in een daarvoor bestemd veilingbiedformulier onder vermelding van het biedbedrag en de gewenste rente. De ingevulde veilingbiedformulieren dienen uitsluitend te worden gemaild naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De gegevens van het 1-maands termijndeposito zijn als volgt:

 Omschrijving  Parameters
 Veiling-ID  CBTD240430-1M
 Valuta van uitgifte  SRD
 Veilingvolume  400.000.000,-
 Veilingdatum  30 april 2024
 Veilingtijd  08:00 AM - 10:30 AM
 Type instrument  TD
 Bekendmaking veilingresultaat  30 april 2024 02:30 PM
 Afwikkelingsdatum  30 april 2024

 

Paramaribo, 29 april 2024

CENTRALE BANK VAN SURINAME

De Centrale Bank van Suriname (hierna de Bank) heeft op woensdag 24 april 2024 een termijndepositoveiling met drie looptijden onder de algemene banken gehouden. Op deze veiling heeft de Bank het 1-weeks, 1-maands en 3-maands TD-instrument geveild. Het aangekondigde volume voor deze veiling bedroeg SRD 1.000,- miljoen. De algemene banken waren in de gelegenheid om biedingen te plaatsen ter waarde van SRD 300,- miljoen voor het 1-weeks TD-instrument, SRD 400,- miljoen voor het 1-maands en SRD 300,- miljoen voor het 3-maands TD-instrument.

De algemene banken hebben op de 1-weekse, 1-maandse en de 3-maandse TD’s respectievelijk SRD 701,2 miljoen, SRD 557,5 miljoen en SRD 554,- miljoen geboden. Deze geboden volumes zijn, na verruiming, volledig toegewezen.

De gewogen gemiddelde toegewezen rente (OMO-rente) voor de 1-weekse TD’s is gestegen met 0,3 procentpunt naar 34,6% per jaar. Voor de 1-weekse TD’s ontvangen de commerciële banken gemiddeld aan rendement 0,7% voor 7 dagen.

Dit wordt als volgt berekend: de gewogen gemiddelde toegewezen rente van 34,6% gedeeld door 360 dagen waarna vermenigvuldigd met 7 dagen.

De jaar-op-jaar inflatie per eind maart 2024 bedraagt 26,8%. De verwachting is dat de jaar-op-jaar inflatie per eind december 2024 onder 20,0% zal uitkomen.

Voor het overzicht met het veilingresultaat klikt u hier. 

Exchange RatesMarch 09th and until further notice

Currency Buying Selling
USD 14,018 14,290
EUR 16,628 16,959
GBP 19,396 19,782
ANG 7,699 7,852
AWG 7,784 7,939
BRL 2,438 2,485
TTD 2,063 2,103
BBD 6,907 7,044
XCD 5,190 5,293
PER 100 GYD 6,657 6,790

Gold CertificatesMarch 09th and until further notice

Coupon SRD
5 gram 7.814,97
10 gram 15.629,94
50 gram 78.149,69
100 gram 156.299,39
500 gram 781.496,94
1000 gram 1562993,88
Gold LME: USD 1.701,00 /tr.oz.

Inflation

    Average End-of-period
2022   52.4 54.6
       
2023   Month-to-month Year-to-year
Jan   3.7 55.6
Feb   3.2 57.9
Mar   3.2 59.6
Apr   5.7 65.4
May   2.4 65.0
Jun   2.3 54.6
Jul   3.0 56.6
Aug   2.0 53.5
Sep   1.5 50.8
Oct   1.0 42.9
Nov   0.6 38.7
Dec   0.1 32.6
       
2024   Month-to-month Year-to-year
Jan   0.9 29.0
Feb*   0.4 25.4

*) Preliminary figures

 

 

Gewogen Gemiddelde Koersen29 april - 15:00u (Giraal)

Geldsoort Aankoop Verkoop
USD 33,960 34,165
EUR 35,730 36,625
GBP 42,583 43,417
ANG 18,659 19,025
AWG 18,867 19,236
BRL 6,655 6,785
TTD 4,995 5,093
BBD 16,741 17,069
XCD 12,578 12,824
GYD PER 100 16,137 16,453
CNY 4,690 4,782

Gewogen Gemiddelde Koersen29 april - 15:00u (Bankpapier)

Geldsoort Aankoop Verkoop
USD 31,178 32,261
EUR 32,660 33,198
GBP 39,094 39,868
ANG 17,131 17,470
AWG 17,321 17,664
BRL 6,110 6,231
TTD 4,585 4,676
BBD 15,369 15,674
XCD 11,547 11,776
GYD PER 100 14,815 15,108
CNY 4,306 4,391

GoudcertificatenApril 29

Coupure SRD
5 gram 25.737,30
10 gram 51.474,60
50 gram 257.373,00
100 gram 514.746,00
500 gram 2.573.730,01
1000 gram 5.147.460,03
Gold LBMA USD 2.343,10 /tr.oz.

Gewogen gemiddelde toegewezen OMO rente

Veiling ID Veiling Datum Rente (%)
CBTD240424-1W 2024-04-24 34,6
CBTD240417-1W 2024-04-17 34,3
CBTD240411-1W 2024-04-11 34,0
CBTD240403-1W 2024-04-03 37,8

Rente Beleningsfaciliteit

Veiling ID Veiling Datum Rente (%)
CBTD240424-1W 2024-04-24 41,5
CBTD240417-1W 2024-04-17 41,2
CBTD240411-1W 2024-04-11 40,8
CBTD240403-1W 2024-04-03 45,4
Weekbalans

Inflatie

    Average End-of-period
2022   52.4 54.6
       
2023   Month-to-month Year-to-year
Jan   3.7 55.6
Feb   3.2 57.9
Mar   3.2 59.6
Apr   5.7 65.4
May   2.4 65.0
Jun   2.3 54.6
Jul   3.0 56.6
Aug   2.0 53.5
Sep   1.5 50.8
Oct   1.0 42.9
Nov   0.6 38.7
Dec   0.1 32.6
       
2024   Month-to-month Year-to-year
Jan   0.9 29.0
Feb*   0.4 25.4

*) Preliminary figures