Moni Tori - 86

OORSPRONKELIJK GELD: GELD UIT AFRIKA (slot)

Gedurende de geschiedenis is er veel gebruik gemaakt van verschillende voorwerpen om de handel te vergemakkelijken en de welvaart te meten.
Tegenwoordig denken we meestal aan papiergeld en munten wanneer we defini�ren wat we als geld beschouwen, alhoewel veel handel is gedreven zonder enig fysisch geld.
De waarde wordt berekend door middel van het aantal bank- en creditcard rekeningen en de overdracht van geld vindt plaats via elektronische impulsen en computers. In andere tijden en plaatsen hebben objecten ook met hetzelfde doel gediend.
Gedurende de geschiedenis van Afrika hebben veel voorwerpen gediend als geld zoals: zout, schelpen, kralen, metalen voorwerpen, inheemse munten, Europese munten, sieraden, geweven textiel, wapens en gereedschappen. De sleutels tot het begrijpen waarom een bepaald voorwerp als betaalmiddel werd gebruikt zijn acceptatie en waarde.
De aanvaardbaarheid omvat zulke aspecten zoals kennis, nut en de artistieke expressie die waarde toevoegden aan het ruilmiddel zelf. Terwijl de schaarste aan koper waarschijnlijk heeft bijgedragen tot de ruil ervan, werd het gebruik ervan verder bevestigd door de vorm waarin het gegoten was. IJzer was alomtegenwoordig in de Afrikaanse samenleving maar verfijnen, smeden, vormen en decoreren verhoogde eveneens de waarde.
Ruilmiddelen werden door economen en financieel historici typisch omschreven als een betaalmiddel dat duurzaam, deelbaar en een geaccepteerd middel moet zijn om de waarde mee te meten en op te slaan.
Regeringen en wetten bepalen tegenwoordig grotendeels de aanvaarding, maar in de loop der geschiedenis werd de aanvaarding bepaald door culturele stromingen waaronder godsdienst, mythen en opvattingen over de wereld. In Afrika, waar enkele grote natiestaten bestonden, hing de behoefte van de handel af van algemeen gekoesterde overtuigingen of van waarde die zich uitstrekte over grote geografische afstanden en een bijna onvoorstelbare diversiteit aan activiteiten hadden. Bijgevolg was dat het betaalmiddel dat nodig was voor zelfs de eenvoudigste dagelijkse transacties werd ondersteund door gedeelde opvattingen alsook door de intrinsieke waarde van het betaalmiddel zelf.
Handelingen die betrekking hadden op belangrijke gebeurtenissen in het leven zoals, huwelijk, voortplanting, gezondheid en dood werden bekrachtigd door objecten met een hoge intrinsieke, symbolische en artistieke waarde.

Bron:

� 2010 Centrale Bank van Suriname