Moni Tori - 49

PLASTIC GELD, MEER DAN PINPAS EN CREDITCARD (II)

Met Moni Tori 48 is het Numismatisch Museum van de Centrale Bank van Suriname van start gegaan met een heel interessant artikel over het gebruik van plastic geld. Deze Moni Tori 49 is een vervolg hiervan.

Voorzijde van een bankbiljet van 100 dollar van Australi� gemaakt van polymeer.

Tijdens de zoektocht naar een meer geschikt soort plastic kwam de Note Printing Branch uiteindelijk bij polymeer uit. Een polymeer biljet bestaat uit een transparante polipropyleen film bedekt met een witte basislaag waarop de inkt wordt aangebracht. Het biljet wordt tenslotte bewerkt met een beschermende coating. Door de beschermende coating blijven de biljetten schoon en nemen ze geen vocht op. Volgens Note Printing Australia (NPA) gaan ze vier tot vijf maal langer mee dan biljetten gemaakt van katoen. Na afloop van de levensduur wordt het plastic gerecycled tot bijvoorbeeld compostcontainers en andere plastic voorwerpen. Plastic biljetten zouden daarom milieuvriendelijker zijn dan katoenen biljetten. Hier is echter geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Het belangrijkste beveiligingsmechanisme in het biljet is een transparant doorkijkje. Het is niet mogelijk om dit met een kleuren kopieermachine na te maken. De productiekosten van een polymeer biljet zijn ongeveer het dubbele van die van een papieren biljet. Het polipropyleen wordt verhandeld onder de merknaam Guardian�. Het wordt verkocht door het bedrijf Securency Pty. LTD. Securency is een joint venture van de Reserve Bank of Australia en Innovia Films, een universele leverancier van polipropyleen films.
NPA produceert voor de volgende landen polymeer herdenkings- en circulatie bankbiljetten: Australi�, Bangladesh, Brazili�, Brunei, Chatham Islands, Chili, China, Costa Rica, Ha�ti, Indonesi�, Isle of Man, Koeweit, Maleisi�, Papua Nieuw Guinea, Nieuw Zeeland, Noord Ierland, Roemeni�, Singapore, Solomon Islands, Sri Lanka, Taiwan, Thailand, Vietnam, Westelijk Samoa en Zambia.
Nieuw Zeeland is net als Australi� compleet overgegaan op polymeer biljetten. Thailand heeft inmiddels zelf de speciale machines aangeschaft en produceert het polymeer 50 Baht biljet zelf.
Polymeer biljetten hebben een aantal voor- en nadelen. Volgens NPA gaat het Australische $5 biljet in de katoenen versie zes maanden mee, in de plastic versie 40 maanden. Vergeleken met munten die 30 jaar meegaan, blijft de levensduur van biljetten kort. De levensduur van een biljet hangt nauw samen met de gebruikte papierkwaliteit, het klimaat en de waarde van het biljet. Daarom komen er nogal uiteenlopende antwoorden op de vraag wat de gemiddelde levensduur van het gemiddelde biljet is.

(wordt vervolgd)

Bron:

� 2008 Centrale Bank van Suriname